De ce Maramureș?

A fost ales Maramureşul Istoric pentru realizarea acestui film documentar, deoarece tăierea porcului în majoritatea zonelor ţării se rezumă la tăierea propriu-zisă a animalului şi la pomana porcului.

Însă, în Maramureşul Istoric, oamenii au obiceiuri aparte, iar ziua de Ignat este o adevărată sărbătoare, care anunţă sărbătorile de iarnă. Totul se face aşa cum bătrânii au învăţat de la moşii lor, porcul este sacrificat în mod tradiţional şi are loc purificarea prin foc (este ars cu paie). Nu se cunosc foarte clar originile acestui obicei, însă este o împletire perfectă între misterul tradiţiei şi religie. La acest eveniment sunt invitaţi prieteni şi rude, se cântă cântece moroşene, oamenii se îmbracă în straie de sărbătoare, iar Ignatul este un eveniment unic.

Astfel, în data de 12 ianurie 2011, cu imaginile realizate în Maramureşul Istoric a fost realizată o expoziţie de fotografie, prilej folosit şi pentru prezentarea în premieră a documentarului despre care am vorbit în rândurile de mai sus, eveniment organizat la Cinema Patria din Bucureşti.

Considerăm că acest film documentar este un veritabil document ce atestă tradiţiile maramureşenilor. Pentru a vă forma o idee despre acesta, vă trimitem câteva minute de film.

  • Data: 2010
  • Imagine și montaj: Alexandru Andrieș
  • Text, voce și regie de montaj: Elena Boholț
  • Regia artistică: Gabriel Boholț
  • Muzică: Nuțu Leordean, Maria și Gabriel Arba, Marișca Leordean, Vasile Opriș

Mulțumim sponsorilor

Vezi film

Ignat în Maramureșul Istoric

Mulțumim

Celor care fac acest proiect posibil